Partoutkort 2023

Solgte partoutkort på supportertribunen

2022 - en obåsodyssé

Liker du festivaldasser og stillastribuner? Elsker du å se dårlig og bli kliss våt? 2022 er året du har ventet på. Bli med som bortesupporter med Brann i Obos. Vi lover at sjarm og hjemmelagde kaker i kiosken vil oppveie for manglende komfort. 

Men dette er nok året du skal investere i en god, vanntett jakke - kun fem av 15 bortetribuner har tak. De hvite, nye skoene kan du derimot legge hjemme: Forvent en blanding av gjørme, sludd og skitten kunstgressgranulat som underlag.

Her er En Fot i Virkelighetens reiseguide til Obosligaen, i alfabetisk rekkefølge:

Bryne

En gammel kjenning og fin tur for dem som mener 80- og tidlig 90-tall var den beste tiden for norsk fotball (de finnes). Enkelte kan fortsatt våkne med mareritt om sauebjeller, Kolbjørn Ekker og Arne Larsen Økland ridende på en sau i garderoben på Ullevaal i 1987. Andre husker Sten Glenn Håberg, lindebjergske ulvehyl på radioen og kvalikdrama i 1991. Men vi var der så sent som i 2015, da vi vant 1-0.

Bryne Stadion ser omtrent lik ut som den gjorde på 80-tallet. Fortsatt ekte jærgress, fortsatt en merkelig, men “engelsk” hovedtribune som dekker halve banen og en klassisk Sportsrevy-ståtribune på motsatt langside. 

Kapasitet: Oppgir ca. 4000 tilskuere, hvorav 2507 sitteplasser. Men Bryne har hatt 13.000 inne med de samme tribunene den gang man var mer liberal på hvor mye plass hver tilskuer trengte.

Bortetribune: Dessverre gir ikke Bryne lenger de beste plassene til bortesupporterne, så trolig må vi stå på langsiden uten tak.

Pub: B-Gjengen anbefaler “Krazy Pub”, så da er det sikkert best å holde seg unna den. Brix Brygghus anbefales for ølsnobbene.

Transport: Bryne kan gjøres som en lang dagstur fra Bergen, med bil eller buss. For dem som kommer med tog, er stasjonen like ved stadion og puber.

Fredrikstad

Dette er et høydepunkt, nesten verdt nedrykket. Fredrikstad har potensial til å være en kokende fotballby, selv om den knapt har putret de siste årene. Hva skjedde egentlig med Plankehaugen og Supras? Fre’kstad er uansett en sjeldent trivelig by på Østlandet, med gamleby, gratisferge og brune puber.

Fredrikstad Stadion er en av Norges beste, uavhengig av divisjon. Den ble bygget i stadionboomen på tidlig 2000-tall, men har likevel en viss sjarm og historie, takket være de eksisterende verftshallene tribunene ble bygget inni. Hvem kan glemme koket i semifinalen her i 2011? Eller i gullhøsten 2007? Hit skal vi tilbake.

Kapasitet: 12.500 tilskuere. Var ofte fullt før, men forrige gang denne stadion ble utsolgt var av alle ting på en ishockeykamp (!).

Bortetribune: Flyttet frem og tilbake gjennom årene, men er uansett blant de beste. Ståtribune under tak, med plass til 1500.

Puber: Fredrikstad kryr av puber. Legendariske Dragen holdt fortsatt koken i fjor. Har man tid, anbefales også en pubcrawl til Gamlebyen.

Transport: Fredrikstad er et stykke fra Bergen, og med Rygge nedlagt går det heller ikke fly dit. Derfor er det perfekt å tenke langhelg på denne kampen. Kan lett kombineres med tur til Sverige, enten det er allsvenskan eller billig flesk som lokker. Fra Oslo tar man tog. Bilister kan krysse Oslofjorden i tunnel eller med ferge fra Horten.

Grorud

Obosligaen består ikke bare av gamle storheter som gir de nostalgiske av oss varme følelser. Dette er en representant for de flaueste øyeblikkene vi får i 2022: Å spille seriekamp på treningsbaner og kommunale breddeanlegg i Oslos underfinansierte forsteder. Grorud er klubben til tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal, det er da noe. Og for alle som liker blokker, kan turen hit gi noe.

Grorud Arctic Matchbane heter “stadion” vil skal til. Vær alltid skeptisk til betegnelsen “matchbane”. Det betyr at det er den minst nedslitte banen på et kommunalt treningsanlegg, pimpet opp med noen Tribunemannen-stålkonstruksjoner og et par festivaldasser. “Et av de simpleste anleggene som har huset lag på nivå 2 i Norge” i følge groundhopperen På Bortebane.

Kapasitet: 1700, visstnok. Ser mindre ut.

Bortetribune: Tja. Noen rader på en stillastribune bak det ene målet ser ut til å være avsatt bortelaget. 2-300 plasser?

Puber: Rett ved “matchbanen” ligger Kafe Steinbra, med alle rettigheter og en nydelig ølhage. Noen må booke den. Ser ut som om alternativet er Peppes på Grorud senter eller de vanlige stedene i Oslo sentrum.

Transport: Kom deg til Oslo, og ta deretter T-bane mot Vestli. Gå av på Grorud stasjon, så er det bare å følge selveste Bergensveien mot den triste “arenaen”.

KFUM Oslo

Ny bydelsklubb i hovedstaden, ny patetisk “arena” med slitt kunstgress og midlertidige småtribuner. Flaut nok skal denne kampen spilles på bane 1 på Ekebergsletta - omtrent der Norway Cup-laget ditt ble slått ut av Kjuttaviga IL. Dette er treningsbane og breddefotball. Spillerne må skifte i idrettshallen og krysse bilveien.

Når det er sagt: Kristelig Forening for Unge Menn spiller noe av ligaens beste fotball. Nettopp dette misforholdet mellom omgivelser og det som skjer ute på banen kan gjøre de to kampene (cup og serie) våre på Ekeberg i 2022 til usedvanlig pinlige opplevelser.

Kapasitet: Tja, ikke lett å finne ut av. De hadde 800 tilskuere mot Sogndal i høst på samme bane. Det er vel en slags publikumsrekord der. På den tidligere hjemmebanen på andre siden av veien var rekorden 2200.

Bortetribune: En liten stillastribune - kanskje 150-200 plasser? Når det er sagt, må det være mulig å se inn til banen fra omkringliggende hauger og trær.

Puber: Man må være kreativ for å finne noe som ligner på pub i nærheten. Vil man flotte seg, er Ekebergrestauranten innen gangavstand. Neppe stedet for allsang, dog. Ellers er Søylehuset Cafe kanskje et alternativ. Usikkert om de serverer øl, men de har i hvert fall minigolf og ponniriding. Det kan bli scener som aldri er sett pre-match før.

Transport: Trikken til Jomfrubråten eller buss til Ekeberghallen. T-bane 1 eller 4 til Brattlikollen også mulig. Eller man kan rett og slett gå, gjennom den lett kitschy skulpturparken på Ekeberg.

Kongsvinger

Det sier sitt om ligaen når Kongsvinger fremstår som en ekte fotballby. Men klubben har i hvert fall tradisjon, og Gjemselund er tross alt et klassisk stadion for oss som vokste opp med Sportsrevyen og Lars Jacob Krogh. Både laget og stadion har sett bedre dager, dog.

Kongsvinger “by” er også et pussig sted, med hele tre konkurrerende sentrumsaktige husklynger: Stasjonsbyen, Midtbyen og Øvrebyen. Har man litt tid, anbefales sistnevnte. Fin festning med kanonene rettet mot svenskegrensen og en god del gamle hus, samt et par kafeer.

Gjemselund har en slags slitt sjarm, selv om det ble pusset opp i 2010. Da ble den gamle tretribunen delt i to og plassert oppå den gamle løpebanen, bak hvert mål. En usedvanlig stor stillastribune ble satt opp på langsiden, en tribune som knapt har vært brukt siden. Hjemmepublikum sitter på den gamle langsiden, med tak og Donald Duck-reklame.

Kapasitet: 5824, faktisk. Burde holde.

Bortefelt: Ser ut som om vi får en hel kortside. Gammel tretribune uten tak, men sikkert plass til tusen der. Om konstruksjonen tåler så mange, er en annen sak.

Puber: Foruten nevnte kafeer oppe ved festningen, ser det ut som om Telegrafen Pub i midtbyen er beste alternativ. Gangavstand fra stadion.

Transport: Anbefaler tog. Ikke hver dag man får tatt Kongsvingerbanen. For dem som lander på Gardermoen, vil det si bytte i Lillestrøm. OBS: Kongsvinger er også høyaktuell å kombinere med Sverigetur. Grensen er en halv time unna, og det går tog til Karlstad og Stockholm herfra.

Mjøndalen

Her skal ikke undertegnede sette sine bein igjen. Forbigås derfor i stillhet. Mange var der i fjor, og mange i 2014. Husker regn og frost, skandaløse baklengsmål og gravøl i Drammen mens man ventet på nattoget hjem i skam. 

Spiller inne i et borettslag, med kapasitet på 3000. Vi var 650 der i fjor. Tettstedet har én pub, så det anbefales å fyre i Drammen. Ta toget.

Ranheim

Her har også en del vært på tur de siste årene, men ikke undertegnede. For noen år siden var Ranheim i kategorien “bydelsklubber det er flaut å møte”, men mye har skjedd med klubben og stadion siden den gang. Nå fremstår Ranheim som en klubb som hører hjemme i Obosligaen, men ikke høyere. En viss folkelig sjarm har klubben også vist.

Selve stedet Ranheim, derimot, er omtrent så usjarmerende som det kan få blitt: Fabrikkpiper, rekkehus og nye firkantblokker.

Extra Arena har gradvis blitt bygget ut, og er slett ikke den verste i Obosligaen lenger. Kombinasjonen bibliotek og sittetribune sier mye om stemningen der, en stadion som tømmes i andre omgang hvis RBKs kamp begynner på tv da. 

Kapasitet: 3200

Bortetribune: En liten betongtribune uten tak i et av hjørnene. Plass til rundt 250.

Pub: Mange skryter av Romantica, et slags pizzeria med skjenkeløye. For øvrig må man fyre i Trondheim eller på Værnes.

Transport: Trondheim ligger der det ligger. Lander man på Værnes, er det mulig å ta lokaltog til nygjenåpnede Ranheim stasjon, eventuelt flybuss. Fra Trondheim sentrum går det Metrobuss, en slags bybanelignende buss som stanser fem meter fra bortetribunen.

Raufoss

Når den beste stedsbeskrivelsen er “mellom Toten og Gjøvik”, da vet man at det ikke akkurat er snakk om en metropol. Her har Vazelina laget klubbsangen, med uforglemmelige tekstlinjer som “Har alltid blødd for Raufoss. Så itte kødd med Raufoss”. Folket sier “boll” og “keper”, og stadion er oppkalt etter tettstedets hjørnesteinsbedrift - en ammunisjonsfabrikk. Skulle tro det var gode muligheter for pyro her?

Raufoss kommer på kvoten over steder man aldri noensinne ville besøkt hvis det ikke var for at Brann skulle spille kamp der. Har sin sjarm det også.

Nammo Stadion er et forholdsvis nybygget lappverk som fortsatt ser uferdig ut. Når det er sagt, er det i hvert fall tribuner på begge langsider. Her finnes ikke plasser under tak, så det er bare å satse på opplett. Stadion ligger på en ås, se etter den famøse boblehallen som tjente som hjemmebane noen skandaløse år.

Kapasitet: 1800. Bør være mulig å få inn flere stående, dog.

Bortetribune: Tja. HamKam fikk fire rader på en halv langside, det vil si kanskje 400 plasser.

Pub: Det virker som om det kun finnes én pub i Raufoss: Retro bar. Men den er visst ikke så verst.

Transport: Man kan selvsagt kjøre til Raufoss. Men vil anbefale toget. Hvor ofte får man ellers tatt Gjøvikbanen? Ellers ikke veldig langt fra Gardermoen. Er du veldig eventyrlysten og det passer seg sånn: Hva med tog til Hamar og dampbåten Skibladner over Mjøsa til Gjøvik?

Sandnes Ulf

Hvordan skriver man egentlig Sandnes Ulf? Med bindestrek eller skråstrek? Jeg måtte google, og det viser seg altså at det ikke noen av delene. Så lite vet jeg om denne klubben, til tross for at jeg har vært der på minst to bortekamper. 

Likevel kan dette bli et lite høydepunkt av en bortetur. Først og fremst skyldes det at Stavangers lillebror kan gjøres som en (lang) dagstur, men også at Ulf siden sist har fått et nytt stadion som faktisk ser bra ut.

Øster Hus Arena har et teit navn, men ser ut som en ganske perfekt bortearena. Intim og tett, om enn med litt høye betongmurer nederst.

Kapasitet: 6043. Stadion åpnet omtrent samtidig som et visst virus ankom Norge, og har aldri vært full.

Bortefelt: I utgangspunktet et ståfelt under tak med typ 400 plasser, men det blir garantert mulig å få hele kortsiden.

Pub: Melkebaren ligger der fortsatt, med godt ølutvalg i Bøndenes Hus. Noen må bare huske å ringe på forhånd, så de har flere enn én ansatt på jobb.

Transport: Buss med fyring på fergekaiene er en klassiker til Rogaland. Eller kanskje får vi tilbake gode, gamle Flaggruten? Fjord Line har også en daglig avgang, meget fyrevennlig tur med danske priser - men da må man nok reise kvelden før. Fra Stavanger går det lokaltog til Sandnes - det samme som til Viking Stadion, men noen stopp videre. Der har vi hoppet og sunget før.

Skeid

En sympatisk Oslo-klubb! Ja, det finnes. Bare synd vi må spille mot den. Klubben er kjent for kjendissupportere som Kjartan Fløgstad og Leif Porno-Hagen. Sistnevnte etterlot store deler av sin pornoformue til Skeid, samt en rå pels som daglig leder Daniel Strand stadig sees spankulerende rundt i.

Etter å ha sett et par Skeid-kamper, kan jeg legge til at supportergruppen Skeidoksene har en unik karakter. Tenk pilotbriller og koteletter, spritflasker som sendes rundt og absurde rop som “sa-sa-sa-bra-bra-bra”.

Skeid har altså både sjel og historie, men mangler i likhet med de andre to Oslo-klubbene i Obos et stadionanlegg.

Gamle Voldsløkka er nemlig revet, og Skeid har de siste årene spilt på sitt tidligere treningsanlegg på Nordre Åsen etter å ha ringt Tribunemannen for å klare å oppfylle minimumskravene til NFF. Det nye navnet er det megetsigende “Obos Idrettspark”.

Her er alt midlertidig: tribuner, festivaldass og kiosker. Selv kunstgresset er hentet fra en nabobane og rullet ut med dårlig skjøt og innlagte snublefeller. Skal skiftes i løpet av sesongen, og da må kanskje Skeid spille et par kamper på en annen bane. La oss foreslå Bislett. 

Men hipster-klubben Skeid har virkelig skjønt at obospublikum fortjener god mat. Pølser fra Strøm-Larsen og food truck med grill er god stemning.

Kapasitet: Tja. Det har vært 1800 der. Daglig leder Daniel Strand er opptatt av å holde kapasiteten lav nok til å skape billettangst, og det vil det nok bli for Brann-supporterne.

Bortetribune: En typisk midlertidig stillastribune bak mål med et fiskegarn foran. 3-400 plasser. Tak? Er du morsom?

Pub: Denne delen av Oslo har sine brune puber. Sandaker Café har fin uteservering med plass til mange. Polar Pub og Cortado er også i gangavstand. Og Skeid lover Sagene Styrepils i kiosken.

Transport: Kjelsåstrikken eller t-bane til Storo. Oslo finner du.

Sogndal

Det skal godt gjøres å være Brann-supporter og aldri ha vært på bortekamp i Sogndal. Dette er den klassiske dagsturen, ved siden av Haugesund. Bare fire timers reisetid er jo nesten for kort for oss. På Fosshaugadn har vi opplevd bitre tap, sure lensmenn, livsfarlige tribuner og en hjertestans som heldigvis gikk bra. Men vi har også opplevd noen av tidenes bortekamper, som da Haugen smalt inn 3-2 foran oss en stekende varm maidag i 2017. Jubelscenene da var topp fem noensinne.

Ikke minst betyr Sogndal en reise gjennom ellevilt vestlandslandskap. Favorittruten er over Vikafjell, ferge til Hella og ølstopp i Leikanger. Gruppebilde i snøfonnene på Vikafjell. 

Fosshaugane “Campus” er et vellykket lite stadion, i hvert fall når det for en sjelden gang fylles opp i derbyet mot Brann. Tett og intim. Eneste stadionet jeg vet om som selger fruktkurver i kiosken. Likevel har folk smuglet inn medbrakt gresskar der. Se dessuten opp for vannmelon-angrep.

Kapasitet: 5622

Bortetribune: Kortsiden ned mot sentrum. Trolig rundt tusen plasser. Har tak!

Pub: Studentbygden har noen puber. Lægreidspuben var lenge fast vannhull for Brann-supportere, men også Meieriet har vært brukt.

Transport: Her ligger det an til flere organiserte busser og mange personbiler. De som vil ha en turistopplevelse, kan vurdere dyr hurtigbåt og Flåmsbanen, eventuelt en kombinasjon.

Stabæk

Igjen, ikke akkurat en nyvinning for de fleste av oss. Nadderud har ekte gress og er lett å komme til, og Stabæk har en liten gjeng med kokende supportere. Da har vi vel vært igjennom det positive med nok en bortekamp hit.

“Stabæk, no har de rotet det vekk! De drakk for lite øl, no e det vi som tar sølv” sang vi her i 1997, og Nadderud ser akkurat likt ut som den gang. “Blue Dream Arena” på Fornebu sprakk som en stor, grå boble og ble overlatt til hundeutstillinger og konserter med dårlig lyd. Ingebrigt Steen Jensen har blitt enda hesere, og burde hørt på sin Brann-elskende far. Sesongkort-publikummet sitter i solen med rosa genser knyttet over skulderen - dersom de ikke er på en av hyttene, da.

Kapasitet: 5000

Bortetribune: Som alltid en lav tribune uten tak og med dårlig sikt, men tross alt bedre enn den beryktede kikkertsvingen som nå har gått tilbake til naturen. Rundt 650 plasser.

Pub: Onkel Blaa er også akkurat som før, og tar imot bortesupportere. Gangavstand.

Transport: T-bane til Bekkestua.

Start

Her er du garantert billett, i hvert fall. Sør Arena er Norges mest overdimensjonerte stadion, et hav av svarte seter. Riktignok finnes det nok et visst potensial i Kristiansand, som Norges femte største by, men det er lenge siden noen har sett noe til det. 

Men Start er tross alt det eneste laget i ganske stor by, så en viss tribunekultur er det her, både av den kledde sorten og den mer klovnete. Det er langt til Kristiansand, men en lørdagskamp på Sørlandet kan lokke mange. Det viste vi i 2018, da 800 Brann-supportere herjet på tribune og byens uteserveringer.

Lenge har Brann-supporternes eneste trøst vært “det kunne være verre, vi kunne vært Start”. Start En Drøm er dessverre for oss en saga blott. Vi får håpe 2022 ikke er året da Start får det til.

Kapasitet: 14.563, absurd nok. 

Bortetribune: I utgangspunktet to felt med rundt 500 plasser, men the sky is the limit her.

Pub: Nok av puber i sentrum, men nær stadion er det verre. I 2018 okkuperte vi Lundskråga, de mer alternative Start-supporternes vannhull. Har vage minner om allsang på Julius-sangen. Samme sted har vært åsted for enda mindre ærerike trefninger mellom Brann- og Start-miljø.

Stjørdals-Blink

Hva er oddsen for at det er FEM lag som begynner på bokstaven S i denne ligaen, hvorav tre begynner med St? Uansett: I 2015 var det Levanger som satte spikeren i kisten for Norling. Nå er det Stjørdals-Blink som lukter nederlag i Nord-Trøndelag. 

Om ikke annet kan vi da bokstavelig talt tusle med halen mellom beina mot flyplassen, siden det er under fire kilometer fra stadion til terminalen på Værnes. Stjørdal er i hvert fall et sted de færreste av oss har sett fotball før, og forhåpentligvis aldri vil sette våre bein igjen. Sånn sett perfekt for groundhopping. 

Blink byttet i 2019 ut hjemmebanen Øverlands Minde med nye M.U.S. Stadion Sandskogan. Et klart tilbakeskritt navnemessig og underlagsmessig (fra gress til plast). Noe av det første som skjedde, var en kreativ bruk av pyro der innbytterbenken til bortelaget brant ned. Horneland bør ta med slukkeutstyr.

M.U.S. Stadion Sandskogan er kåret til Norges styggeste stadionnavn. Der er det som kjent hard konkurranse. Den ser ut til å ha en viss sjarm og intimitet, bygget med enkle midler etter KBK-modellen. NFF skryter av at det er en miljøbane, men den er altså laget av plast.

Kapasitet: Det oppgis faktisk 2000 (skeptisk), hvorav 960 seter.

Bortetribune: Tja. De eneste tribunene er på langsidene.

Pub: Alle som har vært flysoldat på Værnes har et forhold til Bamses Pub. Også kjent som landets verste pub, ifølge Bare Egil Band. Men den er dessverre nedlagt. Utvalget består dermed av Stjørdal Sportspub og BS Pub & Kultur, så her er noe for alle.

Transport: Et tettsted som ligger langs en rullebane inviterer til flytransport. Fra Værnes kan man gå eller ta taxi. Men Stjørdals fineste bygg er jernbanestasjonen, så de som reiser mer miljøvennlig har noe godt i vente.

Åsane

“Alle ungene i Åsane de griner - når de ser nokken skrellar appelsiner” heter det i Ove Thues legendariske Åsane-sang. Og det er til å grine av at Brann nok en gang må spille seriekamp mot de oransje i kjøpesenterbydelen.

Thues sang er byttet ut med “Martyrer på Myrdal Gress” med keeperen på vokal. Og Myrdal Gress er for lengst byttet ut med kunstgress, og nå med splitter nye Åsane Arena, som for første og trolig eneste gang vil bli utsolgt.

Her kan man kombinere bortekamp med en tur på Ikea. Vær obs på at det ifølge Roald Bruun-Hansen og Anders Pamer er helt umulig å finne en parkeringsplass i Åsane, som ellers fremstår som Nord-Europas største asfalterte flate. 

Hvem vet, kanskje Åsanes beryktede supportergjeng “Der Waffel” eller Ernsten med roperten våkner til live igjen når storebror kommer på besøk?

Åsane Arena er en pussig konstruksjon, med Norges høyeste mur nedenfor første rad på hovedtribunen, men to fine, små kortsidetribuner. Plasseringen av flomlysmastene er også mildt sagt pussig. Stort pluss for tak over alle tribuner, inkludert der vi skal stå.

Kapasitet: 3750 seter. Altfor stor for Åsane.

Bortetribunen: Regner med vi får en hel kortside, som har rundt 600 seter. Men Brann kommer selvsagt til å dominere de andre tribunene også.

Pub: Hehe, det er altså Åsane vi snakker om. Egon har øl, det samme har et par pizzeriaer.

Transport: Skyss eller Ikea-bussen. Eventuelt er det bare å ta Ulriksbanen og følge varderekken mot Vikinghytten og Rolland.

Terminliste

KampDato
Awaydays
Brann-Haugesund (Cup) 12/03-2023
Brann-Haugesund 10/04-2023
Odd-Brann   - Buss (450/300) 16/04-2023
Brann-Vålerengen 22/04-2023
Bodø/Glimt-Brann 29/04-2023
Brann-Sandefjord 08/05-2023
Sarpsborg 08-Brann   - Buss (450/300) 13/05-2023
Brann-Stabæk 16/05-2023
Brann-Rosenborg 29/05-2023
Aalesund-Brann   - Buss (500/350) 04/06-2023
Brann-Lillestrøm 11/06-2023
Viking-Brann   - Buss (300/150) 24/06-2023
Brann-HamKam 02/07-2023
Molde-Brann   - Buss (500/350) 09/07-2023
Brann-Strømsgodset 16/07-2023
Tromsø-Brann 23/07-2023
Brann-Viking 30/07-2023
HamKam-Brann 06/08-2023
Rosenborg-Brann 13/08-2023
Brann-Aalesund 20/08-2023
Lillestrøm-Brann 27/08-2023
Brann-Sarpsborg 08 03/09-2023
Stabæk-Brann 17/09-2023
Brann-Tromsø 24/09-2023
Vålerengen-Brann 08/10-2023
Brann-Molde 22/10-2023
Sandefjord-Brann 29/10-2023
Brann-Odd 05/11-2023
Haugesund-Brann 12/11-2023
Brann-Bodø/Glimt 26/11-2023
Strømsgodset-Brann 02/12-2023